THE CROSS, PENTONVILLE ROAD, LONDON N1, U.K.

Client: London Serviced Offices
Architect: Satellite Design Workshop


commercial

  next project 


A new office and conference centre in King's Cross funded by the Government's Single Regeneration Budget. The 950m² scheme provides 31 serviced office units, an independent sub-lettable office and a conference facility.

The structure of both the refurbished building and the new extension consists of a light gauge steel floor supported on primary steel frames. This kept the number of structural steel sub-contractors to a minimum and provided a safe working platform as the frames were erected. A similar approach was taken for the wall panels.

The building is clad in stainless steel that forms a continuous envelope folding up the facade and continuing to form the new roofscape. The metal surface is interrupted by slot windows which wrap round the new extension to allow natural light into the offices. The unusual shape of the building was informed by the 'right to light' of the adjacent Welsh chapel.

The site is irregular with two different levels allowing the architect to create an unusual circulation route around the building. Other features include a courtyard entrance designed to avoid the traditional lobby found in most modern office buildings.

Principal: Tony Hayes